Medellin – den eviga vårens stad

Så har vi då kommit till Medellin, Colombias näst största stad. Här bor så där 3-4 miljoner människor. Staden ligger c:a 1 500 m ö h vilket bidrar till det behagliga klimatet. Centrum ligger i botten av en långsmal dal där staden klättrar uppför sidorna. Precis som i många andra städer så blir folket allt fattigare ju längre upp mot bergssidorna man kommer.

I Medellin har AS arbetat under många år med många olika projekt. Vi kommer att besöka några av dem.

Vårt första besök är hos Maria Isabel på Ankla Center som hon driver med stort hjärta och engagemang.

M I hälsar oss välkomna och beskriver dagens besök,
Som alltid bjöds vi på god mat – mycket uppskattat!
Efter det var det dags för den stora arbetsuppgiften – att dela ut 600 paket blöjor med 50 blöjor i vardera paket. Det blir ganska många det…,

Alla dessa har M I fått från en annan organisation som stöder de fattiga. Och utdelningen sker med stor organisation där alla registreras och får lämna ID-uppgifter. Så den utdelningen tar en viss tid, men kön ringlar lång utanför AC och alla väntar tålmodigt på sin tur.

Kön till blöjorna.
Sitter och väntar på sin tur.
Alla 3 nöjda.

Vi hann också med att besöka Ankla Center 2 ännu längre upp på bergskanten. Här har MI med hjälp av Colombianska Röda Korset skapat en ny verksamhet med matutdelning 5 dagar i veckan , och undervisningslokaler m m. Ännu ett exempel på hennes drivkraft och entusiasm.

För att servera flera hundra mål mat om dagen behövs det ett riktigt kök.

Den andra dagen använde jag till att undersöka en alternativ byggmetod för skolorna. Den är framtagen av en omvänd f d kriminell. Tanken är att det skulle kunna byggas en skola här i Medellin med tekniken. Den ska i så fall byggas i ett område som heter El nueva Jerusalén, dock ett stort avsteg från namnet Jerusalem. Några bilder från detta besök.

Mina färdkompisar den här utflykten på motorcykel (med hjälm). Vi står utanför kontoret byggt med tekniken.
Området där skolan ska byggas.
Idag får eleverna gå i 45 min i vardera riktningen för att gå i skola. Varken slät, rak eller platt väg.
Barn på väg till skolan.
Det här paret hade öppnat sitt hem för flickan vars pappa var skjuten och mamma fanns inte heller. Det finns många liknande öden här.
Christian som ska stå för skolbyggnaden var en mycket välsedd gäst i området. Barnen sprang fram till honom och kramades. Många vuxna visade också stor glädje när han kom. Flera av hans sort förändrar världen.

Låt mig avsluta med att jag efter denna utflykt var ganska mätt på att åka motorcykel i Medellin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *