Hur lever Arhuacoindianerna?

Detta är en indianstam i norra Colombia som lever i bergen Sierra Nevadas sluttningar ända ned till Karibiska havets kust. För att ta reda på detta besökte vi idag byn Katanzama som ligger vid kusten. Efter nästan 2 timmar i bussen varav den sista biten på en uttorkad flodbädd var vi så framme i byn.

För att besöka denna by behövs det tillstånd av hövdingen (mamo) och tack vare vår utmärkte kontaktperson i norra Colombia, Roldan German, hade vi fått tillstånd att gå innanför gränsen.

Här har German just passerat gränsen.

I denna by byggde AS en skola för 4 år sedan. Alla hus i den här stammen har flätade palmbladstak, och om det skulle bli någon skola fick det bli sådant tak på den också – annars ingen skola!

En fin och lite annorlunda skola.

Deras egna hus är byggda på lite olika sätt när det gäller väggarna, men taken är alltid de samma.

Anita och jag var här för 4 år sedan och sedan dess har det byggts ett nytt internat (30 barn bor här under veckorna) och i skolan finns det totalt 120 barn. Vidare har ett nytt kök med matsal byggts, vatten har installerats liksom en rejäl solcellsanläggning. Roligt att se hur en by förändras åtminstone i en del avseenden.

Nya internatet med solcellsanläggningen i förgrunden.

Byn ligger som sagt vid Karibiska havet där vi också fick besök av en indianfamilj.

Klassisk klädsel för Arhuacoindianerna.

Man skiljer på pojkar och flickor genom att flickorna alltid bär halsband.

I byns gemensamma kökshus fann vi dessa människor.

Hantverksarbetet sker mestandels utomhus då deras hus knappast har några ljusinsläpp. Dessutom brinner det nästan alltid en eld i mitten av huset.

Ingen av oss Suecos ville byta vår miljö mot deras. Med tacksamhet vände vi tillbaka till civilisationen i Rodadero.

Och i morgon är det den stora dagen vi sett fram emot på hela resan – invigningen i Bonda. Det får bli en ny berättelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *