Pa’ mi Barrio – 8 de Marzo

Sista dagen i Medellin besökte vi Deisy och hennes projekt ”För min stadsdel”. Den ligger uppe på bergssidan i stadsdelen 8:e mars, ett intressant namn.

Deisy, här med tolken Lars har arbetat i denna stadsdel i 9 år. Hon blev änka vid drygt 20 års ålder då en kriminell skulle stjäla hennes mans motorcykel. Han gjorde motstånd och blev skjuten framför ögonen på Deisy och deras då 3-åriga dotter. Hon har dock oförtrutet arbetat vidare och är numera gift med Ronny, ursprungligen en UMU-volontär från Tyskland.

Här får fler än 100 barn ett mål mat om dagen och i verksamheten finns det totalt 150 barn.

Här får barnen lära sig om värderingar, andlig och emotionell utveckling samt en god skolutbildning. De har ett stipendiesystem så att de kan gå i privata skolor med god undervisning. De kommunala skolorna är enligt Deisy katastrofala.

Barnen får även vara kreativa, har läsvila och flera andra aktiviteter. Pa’ mi Barrio är ett långsiktigt projekt som ska påverka hela stadsdelen på ett positivt sätt.

Även barnens mammor och pappor får undervisning eftersom många inte kan läsa och skriva.

Arbetet här är mycket imponerande. Ordning och reda, bra lokaler, rena och fina och där allt fungerar, inte en lampa trasig eller trasig toalett – ovanligt i Colombia.

I morgon drar vi vidare till Santa Marta för skolbygge nr 2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *